Orchid Projekter

Et af de vigtigste formål for Foreningen Orchid Project Danmark er at rejse penge til projekter. Nedenfor kan du finde beskrivelser af nogle af de konkrete projekter, som foreningen har rejst penge til.

De penge, som vi rejser, bidrager direkte til kampen mod pigeomskæring på tre måder:

  1. Vi samarbejder med lokale partnere om at udføre projekter der med afsæt i menneskerettighederne ændrer de sociale normer, bag pigeomskæring. Vi har partnere i Senegal, Kenya og Indien.
  2. Vi skaber netværk på tværs af vores partnere og sikrer at metoder, erfaring og viden kommunikeres på tværs. Derudover er vores engelske hjemmeside den førende database for forskning og guidelines på området.
  3. Vi sikrer, at politikerne prioriterer arbejdet mod pigeomskæring. Bl.a. deltager vi i konferencer, policy-udvikling og strategiske møder. Denne del kaldes advocacy

Du kan læse mere om, hvordan vi konkret arbejder, og se vores resultater på vores engelske hjemmeside.


Projekter

Education without cutting med Sister Fa

Orchid Projct har i 2 år støttet den senegalesiske hip hop stjerne og aktivist, SISTER FA på hendes Education without Cutting Tour. I 2013 var Sister Fa i det nordlige Senegal og Guinea Conakry, for at holde workshops på skoler og møder med lokale ledere. På turen hørte mere end 5000 mennesker om konsekvenserne ved omskæring. Hendes hovedbudksab er, at omskæring er en tradition, der kan og bør vælges fra.

Ved en stor ceremoni den 24. november 2013 erklærede 557 landsbyer overfor hinanden ikke mere at omskære deres piger. Det var et af de områder Sister Fa, med Orchids støtte, besøgte i 2012.

Social mobilisation

Social Mobilisation er vores projekt i Senegal, der støtter og mobiliserer de lokale frivillige, der rejser fra landsby til landsby. Det gør de for at videregive den viden, de selv har fået, om at omskæring er skadeligt og kan vælges fra. Projektet løber i første omgang i 3 år, og i projektets første år er de frivillige teams nået ud til over 7.000 mennesker, og der er opnået konkrete resultater i form af landsbyer, der har valgt at stoppe omskæring. Vi har rejst penge til projektets andet år, som nu er sat i gang.

Udvidelse af arbejdet til Østafrika – Kenya

Vi har længe ønsket også at arbejde i Østafrika, som modsat Vestafrika, ikke er kommet så langt i forløbet med at stoppe omskæring. I Kenya har vi fundet flere gode nye partnere, der deler vores tro på, at udbredelse af viden er vejen frem, hvis omskæring skal stoppes. I år har vi støttet S.A.F.E.- en organisation af Massai’er, der med Orchids hjælp har besøgt 4.500 mennesker med deres sang – og teater-perfomances, undervisning af skolelærere og afholdelse af workshops i Massai-landsbyer.

Motorcykler til Vestafrika

Marietou Diarra — er en senegalesisk mor, hvis 2 døtre døde efter at de blev omskåret. Begge blev omskåret mod hendes vilje, og hun har nu viet sit liv til at kæmpe mod omskæring af piger i Senegal. Marietou er en af de medarbejdere hos Tostan, hvis mission vi har støtte ved at give hende en motorcykel, så hun kan komme ud til flere landsbyer med sit budskab om at omskæring kan stoppes.

Orchid Project har et tæt samarbejde med organisationen Tostan, der primært opererer i Vestafrika (for mere information om Tostan se tostan.org ). Sammen ønsker Orchid Project og Tostan at øge hastigheden, hvormed omskæring af piger tilendebringes i Vestafrika. Tostan arbejder primært med et menneskerettighedsbaseret uddannelsesprogram, men derudover sender de informationsmedarbejdere og frivillige ud til landsby efter landsby for at viderebringe budskabet om, at det er muligt at vælge omskæring af piger fra. Disse aktiviteter er rettet mod de landsbyer, der endnu ikke har gennemgået uddannelsesprogrammet.

I dag rejser disse medarbejdere til fods eller ved hjælp af tidskrævende transportmidler som f.eks. de lokale busser. At give dem hurtigere og mere effektive transportmuligheder er afgørende for succesen af denne indsats. Orchid Project har derfor ønsket at støtte dette arbejde, fordi det har direkte virkning på hastigheden, hvormed forandringer af de sociale normer sker, og dermed hastigheden hvormed omskæring af piger kan tilendebringes.

Orchid Project har derfor støttet dette arbejde ved at donere motorcykler til Tostans arbejde i Gambia, Djibouti, Guinea, Mauretania og Senegal. Motorcyklerne hjælper informationsmedarbejderne med at nå ud til endnu flere, som vil få glæde af den information, som kan føre til at de vælger ikke at omskære deres døtre. Her et link til en artikel fra Daily Observer Africa, der omhandler nogle af de motorcykler, som Orchid Project har kunne donere til Tostan takket være donationer fra private, virksomheder og fonde:
http://observer.gm/africa/gambia/article/or-chid-project-gives-5-motorbikes-to-tostan

‘Education without cutting’ turne

Sister Fa — født i begyndelsen af 1980’erne i Dakar, Senegal, startede Sister Fa i 2000 sin karriere på landets pulserende hiphop scene. Hendes families rige musikalske baggrund og kulturelle traditioner fra Casamance i den sydlige del af landet har inspireret hende, og i 2005 vandt hun den første senegalesiske Hip Hop Award nogensinde. Idag baseret i Berlin er hun fast besluttet på konstant at skabe opmærksomhed omkring svære emner, især omskæring af piger, gennem sine rammende sangtekster om personlige, sociale og politiske emner. Hun er game-changing, tabu-brydende og inspirerende: den perfekte talskvinde for at få gjort en ende på omskæring i hendes hjemland.

Orchid Project samarbejder med Sister Fa, en senegalesisk hiphop sangerinde, som i dag bor i Berlin. Orchid Project har med støtte fra Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond gjort det muligt for Sister Fa at tage på sin 3. “Education without cutting”-turne, der fandt sted fra 1.-17. maj 2012 med deltagelse af Ruthie Taylor fra Orchid Project i London, og Birgitte Zachau Handwerk fra Orchid Project Danmark.

Sister Fa er opvokset i Senegal og er selv offer for omskæring. Hun har stjernestatus i Senegal og er kendt for at synge om de udfordringer et liv i Senegal kan have. Hendes hjerte banker for at stoppe omskæring og hun bruger sin tilgang til de unge mennesker til at fortælle dem, at det er tid til at tale åbent om omskæring og risiciene ved det, tid til at kæmpe for sine menneskerettigheder og tid til at træffe valg om ikke at ville udsætte sine egne børn for det samme, som er overgået en selv.

Turneen var en kombination af møder med de unge på skolerne, koncerter for alle i byen, nogle steder også radio- og TV-interviews om vores besøg og møder med Borgmesteren eller andre beslutningstagere.